14. Testbeszéd-értelmező sorozat: Boldogság (Bg)

Testbeszéd-értelmező sorozatunkban ezúttal a Viselkedés Periódusos Rendszerének (a VPR-nek) következő elemét, az Boldogságot (Bg) fogjuk megvizsgálni Chase Hughes amerikai különleges katona munkássága nyomán.

Boldogság (Bg)

Igazi boldogság miatt mosolygó nő.

Ez az arckifejezés és a hozzá kapcsolódó mikrokifejezés az arc felső részeinek felfelé húzódását okozza. Ez a szem külső sarkaiban a bőr ráncosodásához vezet, illetve a szemhéjak közelebb kerülnek egymáshoz (mandula formájúak lesznek).

Hamis mosolygást végző nő.

A szociális (vagy társasági) mosoly többnyire csak az alsó „arcrész” használatával történik. Ilyenkor úgy tűnhet, hogy az arc két oldalán egyenlőtlen mértékben húzódnak össze az izmok. Ez azért van, mert több millió éven át gyakorolta és tökéletesítette a mosolyt a tudatalattink (limbikus rendszer). A gondolkodó agyunk (neocortex) azonban csak pár százezer éve teszi ugyanezt. Ezért is hibázik sokszor, és lesz egyenlőtlen a mosoly: pl. nem egyszerre húzódnak fel a száj sarkai, nem egyforma arányban.

A fő különbség abban van, hogy az igazi boldogság/mosoly az agy limbikus részében, kemikáliai koktélok (dopamin, serotonin, oxytocin, endorphin) és elektromosság jelenlétében, tudat alatt megy végbe. A „fake” mosoly az agy neocortex részében keletkezik (mely az ún. duration-path-outcome, logikus gondolkodásért felel). Ekkor viszont a valódi érzés hiánya miatt, nem termelődnek a fent említett neuro modulátorok, ezért hamar le is olvad a mosoly.

A boldogság (Bg) tulajdonságai a VPR-ben.

Igazoló gesztusként a Hunyorítást (Hr – ebben az értelmeben a szem mandula formájú összehúzódását) és Bólintást (Bl), felerősítő gesztusként pedig a Lábujjak befelé (Lb) láthatunk. Ellentmondó viselkedésként Állkapocs-összeszorítást (Ász) és Ujjdoblást (Ud) figyelhetjük meg. Ez a gesztusfajta a Megtévesztés nem valószínű kategóriába tartozik.

Megtévesztési ráta

Megtévesztési ráta alacsony, 1,0 (1,0-4,0-ig tartó skálán). Ahhoz, hogy nagy valószínűséggel beszéljünk megtévesztésről, a 11-es határértéket kell elérni. EZt a skálát több NATO tagország hírszerző ügynöksége is használja. Tehát önmagában a Bg az 1,0 értékével nem lesz elég, egy kérdés alá tartozó válasz esetében, a Bg viselkedés mellett más gesztusokat is meg kell figyelni ahhoz, hogy megtévesztésről beszélhessünk.

A „fake” mosolyt szituációtól függően nem nevezném hazugságnak, inkább a társadalmi beilleszkedés egyik alappillérének – így tudatjuk a másikkal, hogy nem bántjuk, nem jelentünk veszélyt, egy hajóban evezünk, bátorítjuk egy meetingen stb.

Ha rosszindulatot feltételezünk, akkor a kérdezőnek tovább kell ásnia a kontextusnak megfelelően, hogy vagy egy úgynevezett hazugság loop-ba kényszerítse az illetőt, vagy az tisztázni tudja magát.

Viselkedés Periódusos Rendszere

Több információra vágysz a testbeszédelemzéssel kapcsolatban? A Viselkedés Periódusos Rendszere elérhető a weboldalunkon.


Forrás

Minden elismerésem és köszönetem Chase Hughes-nak, a világ egyik vezető nonverbális kommunikáció szakértőjének támogatásáért!

A cikket Chase Hughes amerikai nonverbális kommunikáció szakértő publikációiból fordította és kiegészítette, valamint az online megjelenéshez adaptálta: Sziklay Bence

Minden tartalom jogvédett és azok további felhasználása előzetes engedélyhez kötött, ellenkező esetben jogi következményeket vonhat maga után. Az itt elhelyezett szöveges és képi tartalmak további felhasználása a forrás megjelölésével, a szerző megnevezésével vagy engedéllyel lehetséges.

Copyright © 2021 by Bence Sziklay, in cooperation with Chase Hughes. All rights reserved.