11. Testbeszéd-értelmező sorozat: Orrlyuk-tágulás (Ot)

Testbeszéd-értelmező sorozatunkban ezúttal a Viselkedés Periódusos Rendszerének (a VPR-nek) következő elemét, az Orrlyuk-tágulást (Ot) fogjuk megvizsgálni Chase Hughes amerikai különleges katona munkássága nyomán.

Orrlyuk-tágulás (Ot)

Egy nő orrlyuk-tágulás (Ot) közben.

A fizikai vagy érzelmi izgalmat okozó helyzetek ugyanolyan neurokémiai anyagokat eredményeznek, mint a stressz. Hasonlóképpen megfigyelhető az orrcimpa tágulása (mint nonverbális kifejezés) az érzelmi izgalmat érző beszélgető felekben. Az orrcimpák további tágulása észrevehető olyan helyzetekben, amikor az alany valaki olyanra figyel, akihez vonzódik vagy akitől izgalmi állapotba jön.

Az orrlyuk-tágulás (Ot) tulajdonságai a VPR-ben.

Megtévesztési ráta

Megtévesztési ráta elég magas, 3,0 (az 1,0-4,0-ig tartó skálán), mivel egyértelműen jelzi a stresszt, ami hazugságkor (is) jelentkezik. Ahhoz, hogy nagy valószínűséggel beszéljünk megtévesztésről, a VPR 11-es határértéket kell elérni egy válaszadás során, melyet több NATO tagország hírszerző ügynöksége is használ. Azaz ahhoz, hogy potenciális megtévesztésről beszéljünk, több gesztussal kell vegyüljön a gesztus. pl.: Orrlyuk-tágulás (3,0) + Ujj-behajlítás (Ub, 4.0–>2,0 helyett 4,0 ra emelkedik, mivel más 4,0 gesztussal kombinálódik)  + Arc érintés (Aé, 4.0) = 11 pontot ér, azaz így már elég valószínű a megtévesztés.

Ekkor a kérdezőnek tovább kell ásnia a kontextusnak megfelelően, hogy vagy egy úgynevezett hazugság loop-ba kényszerítse az illetőt, vagy az tisztázni tudja magát.

Viselkedés Periódusos Rendszere

Több információra vágysz a testbeszédelemzéssel kapcsolatban? A Viselkedés Periódusos Rendszere elérhető a weboldalunkon.

Viselkedés Periódusos Rendszere

Több információra vágysz a testbeszédelemzéssel kapcsolatban? A Viselkedés Periódusos Rendszere elérhető a weboldalunkon.


Forrás

Minden elismerésem és köszönetem Chase Hughes-nak, a világ egyik vezető nonverbális kommunikáció szakértőjének munkájáért és támogatásáért!

A cikket Chase Hughes amerikai nonverbális kommunikáció szakértő publikációiból fordította és kiegészítette, valamint az online megjelenéshez adaptálta: Sziklay Bence és Rozsonits Tamás

Minden tartalom jogvédett és azok további felhasználása előzetes engedélyhez kötött, ellenkező esetben jogi következményeket vonhat maga után. Az itt elhelyezett szöveges és képi tartalmak további felhasználása a forrás megjelölésével, a szerző megnevezésével vagy engedéllyel lehetséges.

Copyright © 2021 by Bence Sziklay, in cooperation with Chase Hughes. All rights reserved.