28. Testbeszéd-értelmező sorozat: Pupilla

Testbeszéd-értelmező sorozatunkban ezúttal a Viselkedés Periódusos Rendszerének (a VPR-nek) következő elemét, a Pupillát (Pt) fogjuk megvizsgálni Chase Hughes amerikai különleges katona munkássága nyomán.

A gesztus

A pupilláknak csak egy élettani feladata van: a szembe kerülő fény mennyiségének szabályozása. Amikor azonban az emberek érzelmi ingadozásokat tapasztalnak, a pupillák válaszolnak erre, jelezve az érzelmi reakciót egy jelen lévő személyre vagy akár egy fényképre.

A kellemes érzelmi vagy vizuális ingerekre reagálva a pupillák megnövekednek és kitágulnak. Az anyjukat néző csecsemők csinálják ezt. Párkapcsolati partnereknél is megfigyelhető a Pupillatágulás (Pt), mely akár még kisállatok képeinek hatására is jelentős lehet.

A gusztustalan, visszataszító, csúnya vagy traumatikus képeknek és alanyoknak való kitettség összeszűkíti a pupillákat (hogy kevesebb információ érkezzen be), amit állandó fényforrás mellett meglehetősen könnyű észrevenni.

A pupilla szűkületének dokumentációja –Pt. Mint a viselkedés periódusos rendszerének összes cellája, a mínusz előtag a gesztus hiányát vagy ellentétét jelzi.

Pupillatágulás: Pt

Pupilla szűkülés: -Pt

Kapcsolódó gesztusok

Igazoló gesztusként Nyelést (Nyl) és Ékszer Piszkálást (Ép) láthatunk, ellentmondó viselkedése az Orrlyuk tágulás (Ot) és a Szemkörnyéki izomösszehúzódás (Szi). Felerősítő gesztusként Meglepődést (Mp) figyelhetünk meg. Ez a gesztusfajta a Megtévesztés Nem Valószínű (MNV) kategóriába tartozik.

Megtévesztési ráta

Megtévesztési ráta alacsony, 1,5 (1,0-4,0-ig tartó skálán). Ahhoz, hogy nagy valószínűséggel beszéljünk megtévesztésről, a 11-es határértéket kell elérni (egy kérdés alá tartozó válasz esetében). Ezt a skálát több NATO tagország hírszerző ügynöksége is használja. Tehát önmagában a Pt az 1,5 értékével nem lesz elég, azaz a Pt viselkedés mellett más stressz alapú gesztusokat is meg kell figyelni ahhoz, hogy potenciális megtévesztésről beszélhessünk.

Viselkedés Periódusos Rendszere

Több információra vágysz a testbeszédelemzéssel kapcsolatban? A Viselkedés Periódusos Rendszere elérhető a weboldalunkon. 

Forrás

Minden elismerésem és köszönetem Chase Hughes-nak, a világ vezető nonverbális kommunikáció szakértőjének támogatásáért!

A cikket Chase Hughes amerikai nonverbális kommunikáció szakértő publikációiból fordította és kiegészítette, valamint az online megjelenéshez adaptálta: Sziklay Bence

Minden tartalom jogvédett és azok további felhasználása előzetes engedélyhez kötött, ellenkező esetben jogi következményeket vonhat maga után. Az itt elhelyezett szöveges és képi tartalmak további felhasználása a forrás megjelölésével, a szerző megnevezésével vagy engedéllyel lehetséges.

Copyright © 2021 by Bence Sziklay, in association with Chase Hughes. All rights reserved.