21. Testbeszéd-értelmező sorozat: Ádámcsutka

Testbeszéd-értelmező sorozatunkban ezúttal a Viselkedés Periódusos Rendszerének (a VPR-nek) következő elemét, az Ádámcsutkát (Ács) fogjuk megvizsgálni Chase Hughes amerikai különleges katona munkássága nyomán.

Fiziológia

Ádámcsutka

Az ádámcsutka hirtelen emelkedése nézeteltérésre és stresszre utalhat. Figyeljük meg magunkat, hogyan mozog az ádámcsutkánk fel-le akkor is, amikor nem megy végbe a nyelés folyamata.

Ellentmondó gesztusként a Félelem (Fm) arckifejezését látjuk. Az ádámcsutka emelkedése ebben az esetben közvetlenül kapcsolódik az agy retikuláris (Reticular Activating System) rendszeréhez, amely a „harc vagy menekülés” – válasz előfutára.

Variációk

Ennek a gesztusnak két fajtája van:

1. Ádámcsutka emelkedése nyelés miatt: Ács1

2. Ádámcsutka emelkedése nyelés nélkül: Ács2 (érzelmi visszaható)

Kapcsolódó gesztusok

Igazoló gesztusként Testhűtést (Hű) és Arcérintést (Aé) láthatunk. Ellentmondó viselkedésként Félelmet (Fm) figyelhetünk meg, felerősítő gesztusként pedig Nyelést (Nyl). Ez a gesztusfajta a Bizonytalan (Btn) kategóriába tartozik.

Megtévesztési ráta

Megtévesztési ráta magas, 4,0 (1,0-4,0-ig tartó skálán). Ahhoz, hogy nagy valószínűséggel beszéljünk megtévesztésről, a 11-es határértéket kell elérni (egy kérdés alá tartozó válasz esetében). Ezt a skálát több NATO tagország hírszerző ügynöksége is használja. Tehát önmagában az Ács a 4,0 értékével nem lesz elég, azaz az Ács viselkedés mellett más stressz alapú gesztusokat is meg kell figyelni ahhoz, hogy potenciális megtévesztésről beszélhessünk.

Forrás

Minden elismerésem és köszönetem Chase Hughes-nak, a világ egyik vezető nonverbális kommunikáció szakértőjének támogatásáért!

A cikket Chase Hughes amerikai nonverbális kommunikáció szakértő publikációiból fordította és kiegészítette, valamint az online megjelenéshez adaptálta: Sziklay Bence

Minden tartalom jogvédett és azok további felhasználása előzetes engedélyhez kötött, ellenkező esetben jogi következményeket vonhat maga után. Az itt elhelyezett szöveges és képi tartalmak további felhasználása a forrás megjelölésével, a szerző megnevezésével vagy engedéllyel lehetséges.

Copyright © 2021 by Bence Sziklay, in cooperation with Chase Hughes. All rights reserved.