26. Testbeszéd-értelmező sorozat: Meglepődés

Testbeszéd-értelmező sorozatunkban ezúttal a Viselkedés Periódusos Rendszerének (a VPR-nek) következő elemét, a Meglepődést (Mp) fogjuk megvizsgálni Chase Hughes amerikai különleges katona munkássága nyomán.

A gesztus

A leghitelesebb arckifejezés, a meglepődés (Mp) miatt a szemöldök megemelkedik, így látható lesz a sclera (a szem fehér része) az írisz fölött. A valódi meglepődés során az alsó állkapocs is lesüllyed. Még akkor is, ha a meglepetést elnyomják, a partner arcán kis mértékű, de észrevehető állsüllyedés látható.

A meglepődés (Mp) sikeres elrejtéséhez számtalan órányi edzésre és/vagy gyakorlásra van szükség, és valószínűleg nem is fog sikerülni teljesen. A mikroarckifejezésekről és a testbeszédről elmondható, hogy a tudatalatti irányítja őket, ezért, ha akarattal próbálják befolyásolni, akkor kevésbé koordináltak, valamint nem szimmetrikusak. 

Kapcsolódó gesztusok

Igazoló gesztusként (felfelé) Nyitott tenyeret (Nyt) láthatunk. Ellentmondó viselkedése a Dupla vállvonás (Vv). Felerősítő gesztusként Állkitolást (Át) és Szájeltakarást (Sze) figyelhetünk meg. Ez a gesztusfajta a Bizonytalan kategóriába tartozik.

Megtévesztési ráta

Megtévesztési ráta alacsony, 1,0 (1,0-4,0-ig tartó skálán). Ahhoz, hogy nagy valószínűséggel beszéljünk megtévesztésről, a 11-es határértéket kell elérni (egy kérdés alá tartozó válasz esetében). Ezt a skálát több NATO tagország hírszerző ügynöksége is használja. Tehát önmagában az Mp az 1,0 értékével nem lesz elég, azaz az Mp viselkedés mellett más stressz alapú gesztusokat is meg kell figyelni ahhoz, hogy potenciális megtévesztésről beszélhessünk.

Viselkedés Periódusos Rendszere

Több információra vágysz a testbeszédelemzéssel kapcsolatban? A Viselkedés Periódusos Rendszere elérhető a weboldalunkon.

Forrás

Minden elismerésem és köszönetem Chase Hughes-nak, a világ egyik vezető nonverbális kommunikáció szakértőjének támogatásáért!

A cikket Chase Hughes amerikai nonverbális kommunikáció szakértő publikációiból fordította és kiegészítette, valamint az online megjelenéshez adaptálta: Sziklay Bence

Minden tartalom jogvédett és azok további felhasználása előzetes engedélyhez kötött, ellenkező esetben jogi következményeket vonhat maga után. Az itt elhelyezett szöveges és képi tartalmak további felhasználása a forrás megjelölésével, a szerző megnevezésével vagy engedéllyel lehetséges.

Copyright © 2021 by Bence Sziklay, in cooperation with Chase Hughes. All rights reserved.