19. Testbeszéd-értelmező sorozat: Összevont szemöldök (Ösz)

Testbeszéd-értelmező sorozatunkban ezúttal a Viselkedés Periódusos Rendszerének (a VPR-nek) következő elemét, az Összevont szemöldököt (Ösz) fogjuk megvizsgálni Chase Hughes amerikai különleges katona munkássága nyomán.

Összevont szemöldök (Ösz)

Az összevont szemöldök (Ösz) a nyugati kultúrában jellemzően a haraggal társul, vagy a koncentráció mély szintjéhez is kapcsolódik. Ez általában a kérdés / válasz szakasz előtt és alatt jelentkezik és a kontextustól függően az adott témához kapcsolódó dühös reakciót vagy a témához érzelmileg kapcsolódó gondolatot jelezhet. Teljes ellentéte a felfelé és kifelé irányuló szemöldökvillantás, amit pl. köszönésnél automatikusan csinálunk es viszonzunk, ami ártatlanságot, valamint barátságot fejez ki.


Az Ösz-re jellemző a szemöldökök között, két vertikális vonal által létrehozott 11-es forma. A harag a 7 mikro-arckifejezés egyike, melynek az egyik eleme az összevont szemöldök.

Érdekesség: a csecsemők képesek az arckifejezéseket szinte azonnal értelmezni, ezáltal a közeledő fél szándékát felismerni. Ez azért van, mert a testbeszéd értelmezése veleszületett képességünk. Min. 10 millió éve kommunikálunk így, míg nyelvünk csak kb. 200.000 éves. A nyelvet tanulnunk kell, míg a testbeszéd elemzését tudat alatt végezi mindenki, minden pillanatban. Igen, Te is. 

A haraggal összefüggő szűkülő szemöldök: Ösz1
A fókusszal összefüggő szűkülő szemöldök: Ösz2

Igazoló gesztusként Ajak összeszorítást (Asz) láthatunk. Ellentmondó viselkedésként Fejledöntést (Fl) figyelhetjük meg. Ez a gesztusfajta a Bizonytalan (Btn) kategóriába tartozik.

Megtévesztési ráta

Megtévesztési ráta alacsony, 2,5 (1,0-4,0-ig tartó skálán). Ahhoz, hogy nagy valószínűséggel beszéljünk megtévesztésről, a 11-es határértéket kell elérni (egy kérdés alá tartozó válasz esetében). Ezt a skálát több NATO tagország hírszerző ügynöksége is használja. Tehát önmagában az Ösz a 2,5 értékével nem lesz elég, azaz az Ösz viselkedés mellett más gesztusokat is meg kell figyelni ahhoz, hogy megtévesztésről beszélhessünk.

Viselkedés Periódusos Rendszere

Több információra vágysz a testbeszédelemzéssel kapcsolatban? A Viselkedés Periódusos Rendszere elérhető a weboldalunkon.


Forrás

Minden elismerésem és köszönetem Chase Hughes-nak, a világ egyik vezető nonverbális kommunikáció szakértőjének támogatásáért!

A cikket Chase Hughes amerikai nonverbális kommunikáció szakértő publikációiból fordította és kiegészítette, valamint az online megjelenéshez adaptálta: Sziklay Bence

Minden tartalom jogvédett és azok további felhasználása előzetes engedélyhez kötött, ellenkező esetben jogi következményeket vonhat maga után. Az itt elhelyezett szöveges és képi tartalmak további felhasználása a forrás megjelölésével, a szerző megnevezésével vagy engedéllyel lehetséges.

Copyright © 2021 by Bence Sziklay, in cooperation with Chase Hughes. All rights reserved.