3. Testbeszéd-sorozat: Fogszívás (Fsz)

Testbeszéd-értelmező sorozatunkban a viselkedés periódusos rendszerének (a VPR-nek) következő elemét, az Fogszívást (Fsz) fogjuk megvizsgálni Chase Hughes munkássága nyomán. A Fogszívás (Fsz) viselkedést általánosságban antiszociális gesztusként lehet értelmezni egy beszélgetés során. Agresszivitást is jelenthet, ha beszélgetőtársak jelenlétében használják.

A fogszívásnak két változata van:

  • fogszívás mint szándékos antiszociális cselekedet: Fsz1;
  • fogszívás mint higiénikus gesztus: Fsz2.
A fogszívás (Fsz) tulajdonságai a VPR-ben.

Az antiszociális viselkedés igazoló gesztusaként az Fsz-t (Fogszívást) az Asz-el (Ajakösszeszorítással) és Ub-vel (Ujjbehajlítással a tenyerek felé) figyelhetjük meg. Felerősító gesztus az Át (Állkitolás), amely gyakran jelenik meg a főemlősök között is, kihívó viselkedéskor („Ide gyere, itt üss meg, nem félek tőled!”). A viselkedést típusát tekintve az „agresszív/kihívó” kategóriába soroljuk, de ezt anullálja az ellentmondó gesztusa, a nyelés: ekkor valószínűleg a fogak szívása csupán higiénikus gesztus volt.

A megtévesztés felderítésével kapcsolatos kutatások esetén a nyelési magatartás egyáltalán nem meggyőző. Tudjuk, hogy nyálfelesleg keletkezik a retikuláris aktivációs rendszer aktiválása és az utána következő adrenalin-növekedés során, azonban nincs mód annak megállapítására, hogy a nyelés (Nyl) stressz, szorongás, megtévesztés stb. következménye-e.

Megtévesztési ráta

A fogszívás (Fsz) megtévesztési rátája alacsony, csupán 2,0 (1,0-4,0-ig tartó skálán).

Viselkedés Periódusos Rendszere

Több információra vágysz a testbeszédelemzéssel kapcsolatban? A Viselkedés Periódusos Rendszere elérhető a weboldalunkon.

Forrás

Minden elismerésem és köszönetem Chase Hughes-nak, a világ egyik vezető nonverbális kommunikáció szakértőjének munkájáért és támogatásáért!

A cikket Chase Hughes amerikai nonverbális kommunikáció szakértő publikációiból fordította és kiegészítette, valamint az online megjelenéshez adaptálta: Sziklay Bence és Rozsonits Tamás

Minden tartalom jogvédett és azok további felhasználása előzetes engedélyhez kötött, ellenkező esetben jogi következményeket vonhat maga után. Az itt elhelyezett szöveges és képi tartalmak további felhasználása a forrás megjelölésével, a szerző megnevezésével vagy engedéllyel lehetséges.

Copyright © 2021 by Bence Sziklay, in cooperation with Chase Hughes. All rights reserved.