6. Testbeszéd-sorozat: Szemöldökvillantás (Szv)

Testbeszéd-értelmező sorozatunkban ezúttal a viselkedés periódusos rendszerének (a VPR-nek) következő elemét, az Szemöldökvillantást (Szv) fogjuk megvizsgálni Chase Hughes munkássága nyomán.

A szemöldökvillantás (Szv) minden fejlett kultúra körében gyakori. Ennek a gesztusnak az elvégzése során az alanyok gyorsan felemelik és leengedik a szemöldöküket, általában egy másik személy köszöntésekor. A harag miatt az arc gyűrődik és a szemöldök jelentősen lejjebb megy – ennek az ellentéte a megemelkedett szemöldök. Ez a gesztus felvonja a szemöldököt és barátságosság, megbízhatóság és kiszolgáltatottság közvetítésére szolgál. Latin és Dél Amerikai országokban illusztrátorként, iránymutatásra is használják.

A szemöldökvillantás (Szv) ártatlanságot és „barátságot” közvetít, ez egy univerzális gesztus arra, hogy ismerlek, te egy barát vagy, a „törzsem” barátja és nem fogjuk bántani egymást.

Ezt kipróbálhatod te is: villantsd meg a szemöldököd és köszönj rá egy ismeretlenre a metrón pl.:

  • Szia, hogy vagy, de régen láttalak! Család, hogy van?
  • Jajj, köszi szépen, mindenki rendben van! És neked?
  • Minden szuper, köszi!
  • és 3 perc beszélgetés után, amikor megkérdezi az illető: Te, mi honnan is ismerjük egymást?
  • mond neki nyugodtan, hogy: Nem ismerjük!  Szia! ….

Szinte mindig bejön!

Az állandóan felhúzott szemöldök haragra és félelemre utalhat, és gyakran használják egy rendkívül fontos dolog hangsúlyozására. A szülők gyakran teszik ezt, amikor szidják a gyerekeket.

A gesztusnak két változatát különböztetjük meg:

  1. A szemöldök villantása: Szv1
  2. Az állandó felhúzott szemöldök kifejezése: Szv2

Megjegyzés: Amikor látják, hogy valaki rájuk villantja a szemöldökét, az emberek többsége öntudatlanul viszonozza ezt a gesztust, de a legtöbben nem is tudják, hogy megtették ezt.

Megtévesztési ráta

Megtévesztési ráta alacsony, 1,0 (1,0-4,0-ig tartó skálán). Kihallgatás esetén, amikor az alanyok ismerik egymást, de úgy tesznek, mintha nem, általában mindkét félnél a szemöldök automatikus enyhe megemelkedését vélhetjük felfedezni.

Ahhoz, hogy nagy valószínűséggel beszéljünk megtévesztésről, a VPR 11-es határértéket kell elérni egy válaszadás során, melyet több NATO tagország hírszerző ügynöksége is használ – ebben az esetben ez 1-es, azaz nagyon messze vagyunk a potenciális megtévesztéstől, ráadásul teljesen nyitott is a gesztus, ezért a megtévesztés nem valószínű (MNV).

Igazoló gesztusként a Hunyorítást (Hr) és Bólintást (Bl), felerősítő gesztusként a Nyitott tenyereket (Nyt) és az enyhén Hátradöntött fejet (Hf) figyelhetjük meg. Ellentmondó viselkedésként az Állkapocs-összeszorítást (Ász) és az Ujjdobolást (Ud) láthatjuk, ekkor legyünk gyanakvóak az Szv-t illetően.

Viselkedés Periódusos Rendszere

Több információra vágysz a testbeszédelemzéssel kapcsolatban? A Viselkedés Periódusos Rendszere elérhető a weboldalunkon.


Forrás

Minden elismerésem és köszönetem Chase Hughes-nak, a világ egyik vezető nonverbális kommunikáció szakértőjének munkájáért és támogatásáért!

A cikket Chase Hughes amerikai nonverbális kommunikáció szakértő publikációiból fordította és kiegészítette, valamint az online megjelenéshez adaptálta: Sziklay Bence és Rozsonits Tamás

Minden tartalom jogvédett és azok további felhasználása előzetes engedélyhez kötött, ellenkező esetben jogi következményeket vonhat maga után. Az itt elhelyezett szöveges és képi tartalmak további felhasználása a forrás megjelölésével, a szerző megnevezésével vagy engedéllyel lehetséges.

Copyright © 2021 by Bence Sziklay, in cooperation with Chase Hughes. All rights reserved.