20. Testbeszéd-értelmező sorozat: Testhűtés (Hű)

Testbeszéd-értelmező sorozatunkban ezúttal a Viselkedés Periódusos Rendszerének (a VPR-nek) következő elemét, a Testhűtést (Hű) fogjuk megvizsgálni Chase Hughes amerikai különleges katona munkássága nyomán.

Fiziológia

Öltönyös férfi húzza a gallérját

Amint megnő a hő a testben a megtévesztéshez és a stresszhez általában társuló adrenalin-sokkok miatt, az emberek különböző viselkedéseket fognak végezni, amelyek célja a testhőmérséklet csökkentése. Az izzadás gyakori a bűnösök és ártatlanok körében egyaránt, de a testhűtés (Hű) igénye sokkal gyakoribb a megtévesztő és kiemelkedően stresszes egyének esetében.

Viselkedés Periódusos Rendszere - Testhűtés
Testhűtés kapcsolódó gesztusai

Variációk

Ruházat és egyéb tárgyak felhasználásával a testhűtés (Hű), mint viselkedés többféle formában jelenhet meg:

  • Az ing gallérjának húzkodása, hogy levegő kerüljön a ruha alá és hő szabaduljon fel (leggyakrabban férfi alanyoknál tapasztalható).
  • Az ing elejének húzkodása testhűtés céljából.
  • Hosszú haj esetében a haj eltávolítása a nyak hátuljáról, jobb szellőzés céljából.
  • Olyan helyezkedés, mely során a másik szokatlanul sok ideig emelkedik fel a székéből.

Függetlenül a bemutatott testhűtési viselkedés típusától, mindegyik ugyanazon igény kielégítésére szolgál. Az összes testhűtési viselkedés tehát egyetlen kategóriába csoportosítható, a cella jobb felső sarkában látható változók ingadozása nélkül.

Kapcsolódó gesztusok

Igazoló gesztusként Kezek tarkón-t (Kt) láthatunk. Ellentmondó viselkedésként Meglepetést (Mp) figyelhetünk meg, felerősítő viselkedésként pedig Nyelést (Nyl) és Félelmet (Fm). Ez a gesztusfajta a Bizonytalan (Btn) kategóriába tartozik.

Megtévesztési ráta

Megtévesztési ráta magas, 3,0 (1,0-4,0-ig tartó skálán). Ahhoz, hogy nagy valószínűséggel beszéljünk megtévesztésről, a 11-es határértéket kell elérni (egy kérdés alá tartozó válasz esetében). Ezt a skálát több NATO tagország hírszerző ügynöksége is használja. Tehát önmagában a Hű a 3,0 értékével nem lesz elég, azaz a Hű viselkedés mellett más gesztusokat is meg kell figyelni ahhoz, hogy megtévesztésről beszélhessünk.

Forrás

Minden elismerésem és köszönetem Chase Hughes-nak, a világ egyik vezető nonverbális kommunikáció szakértőjének támogatásáért!

A cikket Chase Hughes amerikai nonverbális kommunikáció szakértő publikációiból fordította és kiegészítette, valamint az online megjelenéshez adaptálta: Sziklay Bence

Minden tartalom jogvédett és azok további felhasználása előzetes engedélyhez kötött, ellenkező esetben jogi következményeket vonhat maga után. Az itt elhelyezett szöveges és képi tartalmak további felhasználása a forrás megjelölésével, a szerző megnevezésével vagy engedéllyel lehetséges.

Copyright © 2021 by Bence Sziklay, in cooperation with Chase Hughes. All rights reserved.