24. Testbeszéd-értelmező sorozat: Vertikális bólintás

Testbeszéd-értelmező sorozatunkban ezúttal a Viselkedés Periódusos Rendszerének (a VPR-nek) következő elemét, a Vertikális bólintást (Bl) fogjuk megvizsgálni Chase Hughes amerikai különleges katona munkássága nyomán.

A gesztus

A függőleges fejrázó mozgást, Bulgária kivételével, az „igen” jelzésére használják. Az ellentmondó viselkedés itt védő- és gát viselkedés. Ide tartozik a test takarása, a lábak bezárása és a nemi szervek védelme. Ezek a viselkedések majdnem egy időben történnek, az ajak összezárással (Asz) és a pislogás (Ps) növekedésével egyetemben.

Kapcsolódó gesztusok

Igazoló gesztusként Nyitott tenyeret (Nyt) láthatunk. Ellentmondó viselkedése a Pislogás szám növekedése (Ps). Felerősítő gesztusként Igazoló pillantást (Ip) figyelhetünk meg. Ez a gesztusfajta a Nyitott kategóriába tartozik.

Megtévesztési ráta

Megtévesztési ráta alacsony, 1,0 (1,0-4,0-ig tartó skálán). Ahhoz, hogy nagy valószínűséggel beszéljünk megtévesztésről, a 11-es határértéket kell elérni (egy kérdés alá tartozó válasz esetében). Ezt a skálát több NATO tagország hírszerző ügynöksége is használja. Tehát önmagában a Bl az 1,0 értékével nem lesz elég, azaz a Bl viselkedés mellett más stressz alapú gesztusokat is meg kell figyelni ahhoz, hogy potenciális megtévesztésről beszélhessünk.

Viselkedés Periódusos Rendszere

Több információra vágysz a testbeszédelemzéssel kapcsolatban? A Viselkedés Periódusos Rendszere elérhető a weboldalunkon.

Forrás

Minden elismerésem és köszönetem Chase Hughes-nak, a világ egyik vezető nonverbális kommunikáció szakértőjének támogatásáért!

A cikket Chase Hughes amerikai nonverbális kommunikáció szakértő publikációiból fordította és kiegészítette, valamint az online megjelenéshez adaptálta: Sziklay Bence

Minden tartalom jogvédett és azok további felhasználása előzetes engedélyhez kötött, ellenkező esetben jogi következményeket vonhat maga után. Az itt elhelyezett szöveges és képi tartalmak további felhasználása a forrás megjelölésével, a szerző megnevezésével vagy engedéllyel lehetséges.

Copyright © 2021 by Bence Sziklay, in association with Chase Hughes. All rights reserved.