A keresztbe tett kar hamis mítosza

A félreolvasott testbeszéd károsabb, mint a nem értelmezett nonverbális jelek. A leggyakoribb hibák, hogy csak kiragadott részleteket veszünk észre, vagy hogy a testbeszédnek abszolút jelentéseket tulajdonítunk. Rántsuk le a leplet néhány tévhitről!

A félreolvasott testbeszéd

A keresztbe font karok vitathatatlanul jelentenek valamit, adott esetben az orrvakarás is, de ezek mindig a kontextustól és a kísérő többi testbeszédtől függenek. Chase Hughes szerint (aki több mint 17 éven át oktatott testbeszédet és profilozást az amerikai hírszerzésnek), a keresztbe tett karnak négy alapvető variációja van, amelyek fontosak lehetnek a kérdező számára. A gesztust gyakran magyarázzák folyóiratokban, detektívműsorokban, könyvekben, és mind ugyanazt mondják: „A karjaid keresztbe vetése védekezést jelent.”

Noha van utalás az igazságra ebben az értelmezésben, a tényleges jelentés ennél sokkal többet árul el. A viselkedés előadásának megfigyelésénél vedd figyelembe a tenyér testhez való közelségét, a hüvelykujjak által mutatott irányt, a kereszt feszességét, az ujjak hajlítottságát és a felkar távolságát a törzstől. Ezek a variációk mind apró, de jelentős részleteket sugároznak a gesztus valódi jelentéséről. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a karok keresztezése olyasmi, amit akkor teszünk, amikor bizonyosságra van szükségünk, fázunk vagy amikor fenyegetve érezzük magunkat.

A keresztbe tett kéz jelentései

Tehát a karba tett kéz négy variánsa a következő: 1 karba tett kéz, tenyér érinti a testet; 2 karba tett kéz, tenyér érinti a testet, de a hüvelykujjak felfelé mutatnak; 3 karba tett kéz, kezek fogják a kart; 4 karba tett kéz, ökölbe szorított kéz.

Karbatett kéz

Íme, néhány általános szabály, amelyeket be kell tartani, amikor megfigyeléseket teszünk erről a viselkedésről:

  • minél szorosabb a fogás, annál erősebb a megnyugvásra való törekvés;
  • ha a tenyerek úgy mennek a test felé, hogy átöleljük magunkat, akkor megnyugvásra van szükségünk;
  • amikor a hüvelykujjak felfelé mutatnak, ez a keresztbe tett karok ellenére a magabiztosság, arrogancia szinte biztos jele (minden, a gravitációval ellentétes mozgás energiába kerül, amit őseink nem pazaroltak csak úgy, hacsak nem volt bőségük táplálékban, és megtehették);
  • az ujjak behajlítása és az ujjbegyek elfehéredése (kimegy a vér a kapillárisokból) növekszik a megtapasztalt harag szintjével szinkronban;
  • a karok keresztezése, állkitolással és hátra dőléssel, illetve a fej enyhe hátra döntésével a büszkeség biztos jele lehet,
  • a keresztbe tett, de ökölbe szorított kéz, és az ehhez kapcsolódó haragos arckifejezés megfélemlítési kísérlet, vagy teljes egyet nem értés lehet;
  • amikor az ujjak a karok köré fonódnak, a szorítás miatt kimegy az ujjbegyekből a vér, a kezek pedig a szegycsont felé húznak és megjelenik a harag az arcon (szemfehérje eltűnik, összepréseli az ajkát, összehúzza a szemöldökét, kitágul az orrlyuka és lefelé billenti az állát, ezt figyelmeztető jel, mert az alany erőszakossá válhat;
  • a domináns kéz szinte mindig a felső, míg a domináns kar az alsó szokott lenni.

Nézzük az 1. képet! Ha csak ennyit látunk belőle, azt hihetjük, hogy ezt az embert nem érdekli, amit mondanak neki, kizárja a hallottakat, nem akar kapcsolatot teremteni, esetleg fázik, vagy nem biztos a mondanivalójában. A 2. képen már hat karba tett kezű embert látunk. Mi a különbség közöttük? Az arckifejezésük!

Hat személy látható, mindegyikük karba tett kézzel, de különböző arckifejezésekkel: valaki boldog, valaki semleges, valaki dühös.

Néhányan boldogok (vagy annak mutatják magukat), néhányan szomorúak vagy éppen haragosak. Persze lehetne tovább részletezni, de maradjunk az alapoknál. Ha alaposabban szemügyre vesszük, jól láthatjuk, hogy a felső sorban középen az a nő, illetve bal oldali férfi bizony mérges. A bal alsó nő nem nagyon hiszi el, amit mondanak neki, de legalábbis nem teljesen biztos abban, hogy mit higgyen. A jobb alsó nő kicsit távolba meredő szemei és arckifejezése pedig arról árulkodik, hogy hiányol valakit. A karjai keresztben vannak, de ezzel együtt a legszembetűnőbb, amit láthatunk rajta, hogy magányosnak tűnik. A bal felső sarokban a férfi elég egyértelműen tudtunkra adja, hogy ő aztán bármit is mondanak neki vagy történik körülötte, nem veszi be a sztorit. És mi a helyzet a maradék két emberünkkel? Miben különbözik ez a két ember a többitől? (3. kép)

Nem látjuk a kézfejüket. És még? Nos, mosolyognak. Látunk különbséget a két mosoly között?

Kellene. Az egyik ugyanis igazi, míg a másik nem. Ha közelebbről megnézzük, a jobb oldali mosolynál azt látjuk, hogy nemcsak a száj, de a szem is mosolyog. Ez az egyik legnagyobb megkülönböztető jegye a „szociális” mosollyal szemben. A valódi mosoly esetében a szem körüli izmok összehúzódnak, a szem kicsit mandula alakúvá formálódik, és a szem sarkában szarkalábszerű ráncok jelennek meg. Emellett azt is látjuk, hogy a feje kissé félre billen, a füle kicsit felhúzódik, ami szintén azt erősíti, hogy figyel arra, amit mondanak neki. Ez egy valódi mosoly, örül, hogy lát. A vállak ellazultak, ejtettek.

Karba tett kezű, mosolygó férfiak.

Ezzel szemben a bal oldali férfi feje egyenes, mindkét fülét látjuk, annyi információt fogad be, amennyit csak tud. Vállai valamivel megfeszítettebbnek tűnnek – és a szeme nem mosolyog. Ha a kezek állapotát nézzük, akkor, míg a jobb oldali esetében a karok lazábbak, leengedettebbek az összefonásban, addig a bal oldali kéztartás feszesebb, magasabb, és a kézfejek teljes mértékben rejtettek. Ebben akár már tarthat is valamit, amit szeretne elrejteni a szemünk elől. És ha már az óvatosságnál tartunk, nézzük meg még jobban azt a férfit a képen. Az a kitüremkedés a jobb csípője fölött lehet egy összecsavart sportújság a zsebében, de akár egy 18-as Glock is… Ezt a mosolyt látva az arcán, és ezzel a kéztartással szembesülve kényelmes csevegés helyett inkább legyünk elővigyázatosak.

Összességében viszont azt kell látnunk, hogy hat karba tett kezű ember, hat különböző élethelyzetben, más-más arckifejezésekkel teljesen eltérő konklúziókra vezetett bennünket. Most már tudjuk, hogy nem lehet pusztán a kéztartás alapján megítélni a viselkedésüket, rengeteg más dolgot is figyelembe kell vennünk.

Beszéljünk akkor az orrvakarásról!

Nézzük a képet alább! Csak mert valaki megvakarja az orrát, nem gondolhatjuk azt, hogy hazudik. A másik véglet persze az, hogy a hazugság stressze miatt elöntötte a szervezetét az adrenalin, a kortizol, és a hisztamin, vérbőség alakult ki az arcon levő és orrban levő hajszálerekben, ezért az orra viszketni kezdett.

Az orraikat piszkáló emberek.

Egyik lehetőséget sem szabad kizárni, de már tudjuk, hogy a többi jelre és a kontextusra is figyelnünk kell a pontosabb kép érdekében.

Ebben nagy segítséget nyújt, ha stresszmentes környezetben, egy stresszmentes témával kapcsolatban meg tudjuk figyelni az alapgesztusokat (a baseline-t, alapvonalat), és ehhez képest mérjük a „stresszes” kérdésekre adott válaszreakciókat. Hiszen, ha nem stresszes neki a kérdés, nem is fog eltérni a testbeszéde az alaptól.

Nézzünk egy példát! Egyszer egy nagyvállalat megbízásából interjúztam felső vezetőkkel, és az egyik keresztbe tette a lábát a másik térdén: így ült, kényelmesen, és állandóan mozgatta a lógó bokáját. Az interjúztatónak az a dolga, hogy a lehető legstresszmentesebb környezetet teremtse meg, mivel ebben a környezetben kell meghatározni a baseline-t. Úgyhogy hozzá is adtam a baseline-hoz, hogy mozgatja a lógó bokáját. Egyszer csak elérkeztünk ahhoz a kérdéshez, hogy fogyasztott-e kábítószert az utolsó 6 hónapban, ekkor megállt a bokája, hezitált, visszakérdezett, majd azt mondta, hogy ő soha nem fogyasztott drogot. Ez erősen megtévesztésnek minősül a kézikönyv alapján is (habozás és visszakérdezés: időnyerés, majd lecsapás egy állítással, és alapvonal-változás).

Elfogadtam a válaszát, feltettem neki másik két könnyű kérdést, hogy csillapítsam a stresszt, majd visszatértem ugyanarra a témára, nézni a reakcióit. Ekkor megint megállt a bokamozgása – így lehetett kiszűrni, hogy tényleg valami gubanc van itt. Viszont ekkor még mindig nem tudtam, hogy az apja volt-e drogfogyasztó és bántalmazta a családot, ezért mutatott stresszt, vagy pedig azért, mert a hétvégén kábítószerezett egy buliban. A jó interjúztatónak ilyenkor a szondázós kérdezéstechnikával kell leásni a dolgok mélyére, és tovább figyelni a jeleket.

Cikkünk végkövetkeztetése tehát, ha megpróbálnál valakinek a testbeszédében olvasni, próbálj a teljes képre figyelni, ne hidd, hogy vannak abszolútok, és keresd az eltéréseket a megszokott viselkedésétől. Tegyél bátran egy próbát, és kezdd el észrevenni, hogy hányféle karba tett kézzel találkozol egy nap, és mennyi mögöttes jel lehet még a kezeken kívül.

Viselkedés Periódusos Rendszere

Több információra vágysz a testbeszédelemzéssel kapcsolatban? A Viselkedés Periódusos Rendszere elérhető a weboldalunkon.


Forrás:

Minden elismerésem és köszönetem a világ vezető nonverbális kommunikáció szakértőinek munkájukért és támogatásukért!

Chase Hughes: https://www.chasehughes.com
Scott Rouse and Greg Hartley: https://www.bodylanguagetactics.com
Mark Bowden: https://truthplane.com/
Jose Navarro: https://www.jnforensics.com/

Minden tartalom jogvédett és azok további felhasználása előzetes engedélyhez kötött, ellenkező esetben jogi következményeket vonhat maga után. Az itt elhelyezett szöveges és képi tartalmak további felhasználása a forrás megjelölésével, a szerző megnevezésével vagy engedéllyel lehetséges.

Copyright © 2021 by Bence Sziklay, in cooperation with Chase Hughes & Scott Rouse & Greg Hartley. All rights reserved.