Eleged van a kamu, használhatatlan randi​ testbeszéd tippekből?

Kedjük fentről lefelé. A szemek több módon fedik fel az érdeklődés jeleit. Pupilláink összeszűkülnek és kitágulnak, hogy szabályozzák a szemünkbe érkező fény mennyiségét.

Ugyanez a reflex aktiválódik izgató ingerek hatására. Amikor meglátunk valakit, akihez fizikailag vagy szexuálisan vonzódunk, pupilláink a rendes méretük akár háromszorosára tágulnak. Ha egy vonzó személyre nézünk, nem tudjuk irányítani a pupilláinkat az adott pillanatban: mindenképpen tágulni fognak, ezáltal közvetíteni fogják gondolatainkat. Ez a történés azonban előnyös is lehet: a pupilláink által közvetített izgalom automatikusan izgalmi reakciót vált ki abból a személyből, akire nézünk.

Ha látjuk, hogy egy másik személy pupillái kitágulnak, nagyobb valószínűséggel fogjuk őket vonzónak találni. Ezt több tanulmány – melyek közül a legnépszerűbb az Edinburgh University által készített – bizonyítja. Úgy vonzódunk a tág pupillákhoz, ahogy ezek kifejezik a mások iránt érzett vonzalmunkat.

Pislogási szám

A pislogási szám csökken, ha valaki érdeklődik egy személy vagy téma iránt. A megnövekedett vagy éppen növekvő pislogási szám az érdeklődés elvesztését vagy stresszt kiváltó ingerekre adott reakciót jelez.

Szemkontaktus időtartama

Az Egyesült Államokban maximum hét másodpercig illik fenntartani a szemkontaktust egy másik emberrel. Ez az intervallum megnövekszik intim helyzetekben, vagy ha az egyik személy vonzódik a másikhoz, függetlenül attól, hogy mennyi ideje ismerik egymást. Ha nem nézünk a másik személyre vagy nem tartjuk vele a szemkontaktust, de észleljük, hogy hét másodpercnél tovább néz minket, az a vonzalom valamilyen fajtáját jelenti.

Orrlyuk-tágulás

Az orrlyuk-tágulás folyamata látható különböző szögekből.

Az orrlyuk-tágulásnak több oka lehetséges, de a rendfenntartó erőknek tartott kurzusomban is ez az egyik halálos jel a 8 közül. A rendfenntartásban tehát az orrlyuk-tágulás azt jelenti, hogy meg fognak támadni. A tettesek öntudatlanul végzik ezt a viselkedést, mely célja, hogy több oxigén jusson a vérükbe, mielőtt megtámadnak egy rendőrt. A hétköznapi életben azonban sokkal valószínűbb, hogy a fizikai vonzalom egyik jele. Bár a jelenség okai nem teljesen tiszták, azonban evolúciós szempontból érthető lehet, hiszen a potenciális társunkról mikor máskor szereznénk szaglószervi információt, ha nem beszélgetés közben?

Hajbabrálás

Egy haját babráló nő.

Könnyű találkozni ezzel a viselkedéssel a különböző magazinokban szereplő, vonzalomról szóló, rosszul megírt cikkekben. Bár a nőknél a hajbabrálás valóban a vonzalom jele is lehet, ugyanúgy jelentheti a távolságtartás több formáját is. A Viselkedés Periódusos Rendszere a haj megérintésének négy alapvető módját különbözteti meg:

  1. Hajbabrálás – tenyér kifelé fordul,
  2. Hajbabrálás – tenyér nem látható, befelé fordul,
  3. Haj megigazítása,
  4. Haj elmozdítása a nyakról vagy bőrfelületről, hogy lehűtsük a keletkezett hőt.

Ha a fenti lista első pontján kívül bármelyik másik viselkedési formát észleljük, az valószínűleg NEM a vonzalom jele. A negyedik viselkedés például a stresszre vagy idegességre adott reakció. Bár lehetséges, hogy „jó” idegesség okozta, például mert az alany le akart nyűgözni valakit, legtöbbször a stressz öntudatlanul végzett jele.

Légzés

A pislogási számhoz hasonlóan a légzésünk sebessége is pontosan jelzi az érdeklődésünket és a stressz-szintünket. A legtöbb környezetben célszerű akkor elkezdeni a légzés sebességének megfigyelését, ha az alany nyugodt, kényelmes helyzetben van. A levegővétel mindig gyorsabb, ha valaki éppen egy randevúra vagy állásinterjúra érkezik meg. Érdemes ilyenkor pár percet várni, hogy változást vegyünk észre.

Érdekes és szórakoztató élmény, ha megváltoztatjuk a témát, és észrevesszük, hogy ez által a másik személy légzési és pislogási sebessége egybeesik. Tudni, hogy olyan témáról beszélünk, amit a másik ember nagyon érdekesnek tart, megtöbbszörözi a sikerünk esélyét. Ha csak a légzés és a pislogás sebességét figyeljük meg, már úgy is hatalmas előnyre teszünk szert másokkal szemben.

Higiénia

Bár a vonzalom jeleiként csak tágabb értelemben értelmezhetők, a higiéniával kapcsolatos viselkedésekbe (a cikk témájával kapcsolatban) azok a gesztusok tartoznak, melyek testünk látható vonzerejét növelik. Ilyen viselkedés a haj megigazítása, az ajkak megnyalása, ha ülés közben kihúzzuk magunkat, a ruházat megigazítása, és a szöszök, morzsák stb. eltávolítása a ruházatról.

Hogy a vonzalom szempontjából minél tisztább képet kapjunk, érdemes megfigyelni, hogy a higiéniával kapcsolatos viselkedések mikor történnek. Leggyakrabban akkor, amikor vagy másfele nézünk, vagy ideiglenesen nem az alanyra fókuszálunk. Ha visszafordulunk, megpillanthatjuk, hogy az alany gyorsan megpróbálja befejezni az adott viselkedést. Ez a vonzalom és a lenyűgözni vágyás egyik legbiztosabb jele.

Testdöntés

Minél jobban dől felénk egy személy, annál jobban érdeklődnek irányunkba. Elég egyszerűen hangzik, igaz? Ha a kedves olvasó legközelebb étteremben tartózkodik, könnyedén megállapíthatja a párok közötti pillanatnyi kapcsolati dinamikát abból, ha megfigyeli, milyen szögben (egymástól távolodva vagy egymás felé) döntik törzsüket a felek.

Lábkeresztezés

A lábkeresztezés a kényelem jele. Érdemes megfigyelni, hogy a fentebb levő láb a mi irányunkba mutat-e.

Lábait keresztező férfi, állát a kézfejével támasztja.

Azon személyek irányába keresztezzük lábainkat, akikben megbízunk, és akik társaságában kényelmesen érezzük magunkat. Bár gyakran változtatjuk lábaink helyzetét, árulkodó lehet, hogy mikor tesszük ezt. Néha, bár úgy érezhetjük, hogy mi irányítjuk a beszélgetést, és hogy tudatos döntés alapján kereszteztük másik irányba a lábainkat, az igazság az, hogy történt valami a környezetünkben, amely öntudatlan reakciót váltott ki belőlünk és ez okozta a lábkeresztezést.

Lábfej iránya

Ha látunk egy csoport beszélgető embert, figyeljük meg, hogy melyiküknek merre irányul a lábfeje. Lábfejünket általában mindig a csoport vezetője/alfája felé fordítjuk, vagy nyilván arra, amerre haladni szeretnénk (például, ha valakinek már elege van egy beszélgetésből, figyeljük meg, hogy a lábfeje a kijárat felé kezd mutatni, amit az ajtó felé történő pillantásaival igazolhatunk). Ha észrevesszük, hogy a velünk beszélgető ember lábfeje a kijárat felé irányul, érdemes taktikát váltanunk.

Tárgyak elhelyezése

Ahogy valaki fokozatosan egyre jobban megbízik bennük, úgy lesz közvetlenebb a tárgyaival kapcsolatban is. Például, ha valaki alapesetben a zsebében vagy a táskájában szokta tartani a telefonját, kiteszi azt az asztalra vagy egy nyitottabb helyre, ha olyan személy társaságában van, akit kedvel és akiben megbízik.

Ha valaki kijelzővel lefelé teszi le a telefonját, az nem jelent semmit. Lehetséges, hogy csak udvariasságból teszi, megakadályozva ezáltal, hogy telefonjuk megzavarja figyelmüket beszélgetés közben. Ugyanakkor azt is jelentheti, hogy tudat alatt rejtegetnek valamit és visszahúzódók a társaságunkban. Minden esetben muszáj egyéb nyomokat is figyelembe venni az ezzel kapcsolatos következtetés levonása előtt.

Hajlandóság a tárgyainkkal való interakcióra

Ha egy asztalnál ülünk, könnyedén tesztelhetjük, hogy egy adott személy mennyire nyitott és befogadó velünk szemben úgy, hogy egy kisebb tárgyunkat gyanútlan módon az asztal felezőpontján túlra helyezzük. Például, ha lerakjuk a napszemüvegünket, és a másik ember felveszi vagy játszadozni kezd vele, szinte garantálható, hogy nagyon nyitott velünk szemben az illető.

Nyelés

Bár a Viselkedés Periódus Rendszerében a nyelés a magas stresszszinttel kapcsolatos, az izgalom egyes fajtáit is jelentheti. Ha észrevesszük, hogy valaki akkor nyel, miközben tartja velünk a szemkontaktust, akkor valószínűleg mi okoztuk a megnövekedett nyáltermelést, ami miatt az illető nyelni kényszerült.

Ha csak a felét megjegyzed azoknak a technikáknak, amelyeket leírtam, az emberek 99 százalékánál hatékonyabb leszel a flörtölő gesztusok felismerésében. Sok sikert kívánok!

Viselkedés Periódusos Rendszere

Több információra vágysz a testbeszédelemzéssel kapcsolatban? A Viselkedés Periódusos Rendszere elérhető a weboldalunkon.


Forrás

Minden elismerésem és köszönetem Chase Hughes-nak, a világ egyik vezető nonverbális kommunikáció szakértőjének munkájáért és támogatásáért!

Fordította, kiegészítette és az online megjelenéshez adaptálta: Sziklay Bence és Rozsonits Tamás

www.chasehughes.com
Collected works of Chase Hughes

Minden tartalom jogvédett és azok további felhasználása előzetes engedélyhez kötött, ellenkező esetben jogi következményeket vonhat maga után. Az itt elhelyezett szöveges és képi tartalmak további felhasználása a forrás megjelölésével, a szerző megnevezésével vagy engedéllyel lehetséges.

Copyright © 2021 by Bence Sziklay, in cooperation with Chase Hughes. All rights reserved.