ERŐSZAKOS VISELKEDÉS ELŐREJELZÉS

Az emberi történelem során számos életet megmenthetett volna az alább részletezett információ ismerete. Röviden áttekintjük az erőszakos, félelmetes vagy ijesztően viselkedő emberek gesztusait, mimikáját.

Kevesebb, mint egy másodperc alatt megmutatkozhat az erőszakos viselkedés, ezért észrevétele alapos megfigyelést igényel. Bár számos cikk és könyv állítja az ellenkezőjét, nehéz észrevenni a harag „finom” jelzéseit és az azt megelőző jeleket – de gyakorlat teszi a mestert!

Az emberi erőszak nagyon kiszámítható módon jelenik meg. Nézzük meg a jeleit!

Agresszív, ideges szemüveges férfi.

1. Orrlyuk-tágulás: a közelgő erőszak megbízható jele. Bár néha vonzalmat és izgalmat jelent, a gesztus különböző módokon jelentkezik: az orrlyukaink tágulása megnöveli a vérünkbe kerülő oxigén mennyiségét. Amikor a testünk erőszakos cselekvésre készül, az adrenalinszint megugrása miatt több oxigénre lesz szükségünk. Ha valaki nem akarja irányítani a viselkedését erőszakos cselekvés előtt, akkor becsukja a száját, hogy felkészüljön a cselekvésre, és hogy elfedje a szándékait. Ahogy a száj becsukódik, az orrnyílások nem biztosítanak elég oxigént az agresszív cselekvés számára. A nem elegendő oxigén következménye, hogy az orrlyukak tágulnak, így növelve az oxigén-bevitelt. Ez a viselkedés jellemzően 3-5 másodperccel az agresszív cselekvés előtt történik.

2. Állkapocs-összeszorítás: az állkapocs sarkában található apró izmok összehúzódnak, és merevek lesznek, ha agresszív viselkedésre készülünk. Ez a viselkedés több összeszorításból áll (ami az agresszió még árulkodóbb jele), de folyamatos szorításból is állhat, ami a düh, de nem feltétlenül az agresszió jele.

3. Sekély, szapora levegővétel: az agresszív személyek légzése felgyorsul, és általában a mellkasukba veszik a levegőt, nem a hasukba. E viselkedés oka ugyanaz, mint az orrlyuk-tágulásé.

4. Domináns láb hátrahúzása: a személy domináns lába hátra (a célponttal ellenkező irányba) mozdul abban a pillanatban, hogy döntött az erőszak alkalmazásáról. A láb jellemzően 8-60 centi közötti mértékben távolodik el a célponttól a támadás előtt.

5. Pupillatágulás: e viselkedés észrevétele egy erőszakos esemény előtt nem sok védelmet nyújt, ugyanis mindössze 1-3 másodperccel a támadás előtt figyelhető meg. Mivel a szemeink a belső érzéseinket tükrözik, a támadók öntudatlanul megszakítják a szemkontaktust a támadás előtt. Több formában is megfigyelhető, ilyenek a hosszú pislogások, a talaj bámulása, vagy ha az alany másfele néz.

6. Domináns váll hátrahúzása: hasonlít a domináns láb hátrahúzására. Ezután a viselkedés után a test követi a láb mintáját, és a nem domináns váll közelebb kerül a célponthoz.

7. Derékszög: ha az alany derékszögben (például a csípőnjén) tartja a karjait, és ezzel egy időben megvalósul több fent említett viselkedés, az agresszióra vagy egy lőfegyver előhúzására utalhat.

8. Babrálás megemelkedett nyomással: ha valaki olyan erősen babrál valamivel vagy szorít valamit, hogy az ujjaiból kimegy a vér, az az önmegtartóztatás biztos jele, nem mindig az erőszaké. Megfigyelhetjük ezt a viselkedést azoknál az embereknél, akik el akarnak hessegetni egy gondolatot, vagy dühösek lesznek a saját gondolataik hatására. Úgy tartják, a fizikai fájdalom eltereli a figyelmet a stresszről vagy a közelgő agresszív cselekményről.

9. Áll és/vagy fej lefelé döntése: ez kifejezetten támadás előtt 1-2 másodperccel figyelhető meg azért, hogy védje az erőszaktevő nyaki artériáját.

10. Súlypont leereszkedése: nehezen vehető észre, de a domináns láb hátrahúzásával együtt szinte biztos jele a támadásnak.

11. A harag arcmimikája: ekkor a szemöldök lefelé és összehúzódik (ráncolódik), a szem pedig összeszűkül, de a (szem)fehérje jól látható marad, valamint az ajkak összepréselődnek, a tekintet szúrós lesz.

Fura és ijesztő emberek

Egy férfi egy pohár vizet tart maga előtt, a folyadék miatt elmosódott az arca.

A nyugtalanító szándék mindig megmutatkozik, de megfigyelést igényel. Alább felsorolok néhány tipikus viselkedésformát.

1. A „fura” érzés: az ember veleszületett képessége a testbeszéd olvasása. Nem meglepő módon a nők gyerekkoruktól kezdve sokkal jobbak ebben, mint a férfiak. Az érzés, hogy „valami nincs rendben” a legerősebb jele annak, hogy egy potenciális pszichopatával/nárcisztikussal van dolgunk.

2. Túl korán fordul felénk: rengeteg információt árulunk el azzal, hogy mennyit mutatunk meg a felsőtestünkből egy másik embernek. Aranyszabály, hogy minél jobban bízunk valakiben, annál kevésbé takargatjuk felsőtestünket. Ha valaki már az interakció kezdeti szakaszában teljesen felfedi felsőtestét, az egy jelzés lehet, hogy valamit akar tőlünk vagy túlságosan is barátságos. Fontos megjegyezni, hogy ez a viselkedés az interakció kezdeti szakaszában fordul elő. Ha már a bemutatkozás után történik, figyelmen kívül hagyhatjuk. Ez a viselkedés önmagában nem az ijesztő vagy rosszszándékú emberek ismérve, azonban érdemes megjegyezni, ha más viselkedésekkel társul.

3. Szokatlanul hosszú szemkontaktus: ha úgy bámulnak ránk, mint egy vámpír, az mindenki számára riasztó jel. Vannak azonban kivételek. A magas zajszint megnöveli a szem-arc kontaktust, hogy a másik személy jobban megértse, amit mondunk neki. Az a fajta szemkontaktus, amely nem tartalmazza a szemkörnyéki izmok kifejező mozgásait, szintén fontos jel lehet. Beszélgetés közben a szemkörnyéki izmaink rengeteg információt közölnek, függetlenül attól, hogy éppen beszélünk vagy hallgatunk. Mozgásuk hiánya általában ijesztő hatású.

4. Szemkörnyéki izmok feszültsége: a szemkörnyéki izmok apró megfeszülései a kíváncsiság és néha a hitetlenség jelei. Mint mindig, a nonverbális viselkedést a környezet kontextusában kell megfigyelni. Ha egy beszélgetésben akkor vesszük észre ezt a viselkedést, ha olyan dologról beszélünk, amely gyengeségre vagy sebezhetőségre utal, FUSSUNK, mert szinte biztos, hogy „mérgező” emberrel van dolgunk, akinek fontos megtudni, melyek a gyenge pontjaink!

5. Megvetés: az egyetlen olyan arckifejezés, amely aszimetrikusan jelenik meg az arcunkon. Olyan, mint egy félmosoly, amely során a száj egyik sarka megemelkedik. Ez NEM egy igazi mosoly. Egy olyan helyzetben, ahol egy normális embertől egy őszinte mosoly várható el, de ehelyett megvetést látunk az arcán, egyértelművé válik, hogy az illetőnek rosszak a szándékai.

6. Kezdeti fizikai kontaktus: az interakció kezdeti szakaszában végrehajtott, szokatlan mennyiségű fizikai kontaktus jelentheti az alany fizikai vágyait, erőszakosságát vagy perverzióját/fétisét. Ezért fontos óva intő jel.

7. Személyes adatokkal kapcsolatos kérdések: ha valaki normális mennyiségű kérdést tesz fel velünk kapcsolatban, az teljesen rendben van. Azonban figyeljünk oda, ha valaki a munkaidőnkről, leánykori nevekről, családtagjaink neveiről vagy a munkahely pontos címéről érdeklődik.

8. Orrlyuktágulás az arcok közelsége során: az orrlyukak sokszor tágulnak beszélgetések során. Lehetséges, hogy valakinek akkor is, amikor ezt a mondatot olvassa. Ez a viselkedés különböző dolgokat jelent különböző helyzetekben. Ezért nehéz választ adni, ha valaki megkérdezi egy szakértőtől, hogy „mit jelent ez a viselkedés?”. Ha valakivel közel állunk egymáshoz, az orrlyukaink azért tágulnak, hogy jobban érezzük a másik személy illatát. Gyakrabban vehetjük észre e viselkedést, miközben MI beszélünk a másik személyhez, tehát amikor levegő hagyja el a szánkat. Ha ez az interakció első pár percében történik, nem feltétlenül óva intő jel, csak ha közben a másik személy egyre közelebb helyezi az arcát a miénkhez.

9. Telefon kijelzőjének helyzete: azok az emberek, akik titkolóznak, gyakran öntudatlanul elfordítják a másik személy felől a telefonjuk kijelzőjét beszélgetés közben. Ez nem feltétlenül utal rosszindulatú viselkedésre, de minél gyakrabban látjuk, annál hangosabban szólalhat meg bennünk a belső riasztónk. A viselkedés akkor is bekövetkezik, ha a telefon ki van kapcsolva. Ilyen viselkedés, amikor egy személy kijelzővel lefelé teszi le telefonját az asztalra, úgy dönti a kijelzőt, hogy más ne láthassa, vagy úgy teszi be telefonját a táskájába vagy zsebébe, hogy a kijelző a használóval ellenkező irányba néz.

10. Beszélgetésen kívüli szemkontaktus: egészségtelen vágyakat jelölhet, ha valaki 7 másodpercnél tovább bámulja egy olyan személy arcát, aki éppen nem beszél a társaságban. Az elnyújtott (a standard 7 másodpercnél tovább tartó) bámulás is egy komoly figyelmeztető jel lehet, ha az ember tudja, mire figyeljen.

11. Tárgyainkkal való interakció: ha letesszük valamilyen tárgyunkat az asztalra úgy, hogy a másik fél ne érje el, megfigyelhetjük, hogy felveszik-e, hogy mennyi időbe telik, míg fizikai kontaktust létesítenek vele, és hogy mit csinálnak vele, ha már náluk van.

12. „Véletlen” kontaktus: gyakran érünk hozzá véletlenül másokhoz. Ha azonban a kontaktus pár másodpercnél tovább tart, és intim testrészeket érint, valamint mesterkéltnek, megtervezettnek tűnik, az azonnal jellé válik. Az alany általában nem a kezeit használja a kontaktus kezdeményezéséhez. A perverzek gyakran a könyökeiket, alkarjaikat vagy feneküket használják, hogy intim kontaktust kezdeményezzenek nőkkel. A testrészek, melyekkel gyakran lépnek „véletlen” kontaktusba a has, az alsó hát, a lapocka és a nemi szerv környéke. Alkalmanként a hajat is megérintik a kezükkel, ezt úgy álcázzak, mintha valami nem oda való dolgot távolítanának el a nő hajából.

Ha nem is használsz a fenti technikák közül semmit, de legközelebb hallgatsz a „hatodik érzékedre”, már megérte megírni ezt a cikket. Bízz magadban, bízz az ösztöneidben, hogy elkerülhesd a mérgező embereket, mielőtt még erőszakra kerülne sor!

Viselkedés Periódusos Rendszere

Több információra vágysz a testbeszédelemzéssel kapcsolatban? A Viselkedés Periódusos Rendszere elérhető a weboldalunkon.


Forrás

Minden elismerésem és köszönetem Chase Hughes-nak, a világ egyik vezető nonverbális kommunikáció szakértőjének munkájáért és támogatásáért!

Fordította, kiegészítette és az online megjelenéshez adaptálta: Sziklay Bence
Collected works of Chase Hughes

Minden tartalom jogvédett és azok további felhasználása előzetes engedélyhez kötött, ellenkező esetben jogi következményeket vonhat maga után. Az itt elhelyezett szöveges és képi tartalmak további felhasználása a forrás megjelölésével, a szerző megnevezésével vagy engedéllyel lehetséges.

Copyright © 2021 by Bence Sziklay, in cooperation with Chase Hughes. All rights reserved.