Egy viselkedés-profilozó feltárja a poligráfhoz kapcsolódó titkokat.

  • Ne a poligráftól, hanem a kihallgató tapasztaltságának fokától kell tartani.
  • A poligráfoknak és a kihallgatásoknak van egy közös jellemvonása: a megtévesztés és a különféle trükkök, a csalás bevetése.
  • A legtöbb ember azért bukik meg, mert túl sokat mond. Nem azért, mert a poligráf megtévesztésre utaló jeleket detektált volna.
  • Nem létezik olyan, hogy hazugságvizsgáló gép, soha nem is létezett.
  • Egy tapasztalt poligráfos vizsgáló nem támaszkodik a gépre. A poligráf csak egy eszköz számára, amellyel kételkedést és bizonytalanságot kelt a vizsgált személy elméjében.
  • Ha valaki igazat beszél a poligráfos vizsgálatokon, akkor is csak 50%-os pontossággal működik a gép.

Poligráfok:

Sokan félnek attól, hogy egyszer, vagy többször poligráfos vizsgálatnak vetik őket alá. Félelmük középpontjában pedig a poligráf gép áll. És mégpedig azért félnek, mert azt gondolják, hogy egy gép fogja eldönteni, hogy ártatlanok-e, amitől függően kaphatnak meg például valamilyen magas beosztású állást az USA-ban. Habár a poligráf gépeknek ABSZOLÚT SEMMI sem támasztja alá a működésük pontosságát, hatékonyságát és eredményességét, ennek ellenére a különféle állami szervezetek továbbra is használják a poligráfot mint az igazság „megbízható” kimutatására alkalmas eszközt.

Hogyan működnek:

A poligráf egy gép, amelyek a bőr galván reakcióját (bőr elektromos vezetőképességét GSR galvanic skin response) a szívverést, a légzést és a pulzust vizsgálja. A gép alapvetően buta. Pusztán adatokat vesz fel, és semmi többet. A poligráfos vizsgálónak pedig el kell döntenie a vizsgált személy által közölt információk érvényességét, ezeknek az adatoknak a vizsgálatával.

A vizsgáló 2 féle kérdést tesz fel:

Releváns kérdések: Ezek a kérdések kifejezetten arra lettek kitalálva, hogy információt gyűjtsenek a fontos témákról. Emellett a releváns kérdéseket azért is feltehetik, hogy a vizsgáló képet kapjon azokról a specifikus reakciókról, amelyek a vizsgálandó eseményhez tartoznak.

Kontroll kérdések: Arra szolgálnak, hogy a poligráfos vizsgáló az őszinte, és komfortos válaszok kiváltásával be tudjon határolni egy „normális” viselkedés-tartományt, amelyhez aztán tudja viszonyítani a többi kérdést.  

Mit csinálnak a poligráfos vizsgálók:

A vizsgálat alatt, számos metódus alkalmazható a vizsgálati személyen, annak érdekében, hogy kinyerjék azokat az információkat, amelyeket amúgy nem tudnának megszerezni. Ezek a metódusok számos néven futnak. Röviden összefoglalva a lényeg az, hogy a poligráfos vizsgáló kérdéseket tesz fel, amelyeket a vizsgálati személy alapvetően nem osztana meg. A kérdések nincsenek szabályokhoz kötve. Habár majdnem az összes poligráfos kihallgatás során a vizsgáló és a vizsgált személy előre megbeszéli, hogy milyen kérdések lesznek, de mindig szokták alkalmazni a „véletlenszerű kérdések” metódusát is. Ez a módszer nagyon kevés időt ad a kihallgatott személynek arra, hogy mentálisan felkészüljön a kérdésre és a válaszokra. Hacsaknem valakit előre professzionális módon felkészítettek, vagy előtte intenzíven gyakorolt, akkor mindig lesznek érzelmi reakciók ezekre a meglepetésszerű kérdésekre.  Az vizsgálat első fázisa általában az alapvető, szimpla kérdések feltételével kezdődik. Ez azért hasznos mert a vizsgáló a figyeli a kérdésekre adott reakciókat, valamint a vizsgált személy is meg tudja szokni a vizsgáló hangját.

Interjú előtti beszélgetés:

Az interjú előtti kérdések a megfigyelt személy „baseline”, azaz alap viselkedésének megállapítására szolgálnak. Olyan kérdéseket tesznek fel a vizsgált személynek, amelyekre őszintén fog válaszolni. Ez alatt a periódus alatt megállapítják a baseline viselkedését a vizsgált személynek, és emellett a kérdésekre alatt produkált komfort szintet is be tudják határolni.

Ez a beszélgetés akkor veszi kezdetét, amikor a poligráfot már felhelyezték a vizsgált személy testére. Olyan metódusok használata, amelyek érzelmi reakciókat váltanak ki az interjú előtti fázisban, össze tudják zavarni a poligráfos vizsgálót, amikor az adatokat összesíti a végén. Néhány „profi” azt állítja, hogy Ők át tudják verni a poligráfot olyan trükkökkel, mint például, ha megharapják a nyelvüket, vagy ha rajzszöget tesznek a cipőjükbe (mint az Oceans’s Eleven-ben).

Ha ebben az „igaz válaszok periódusában” ki tudja váltani ezeket a mérhető érzelmi reakciókat ki, akkor, ha valaki igazat, ugyan úgy ki fog lengeni a poligráf tűje, mint ha hazudott volna. Tehát az igaz és a hazug válaszok között nem lesz látható különbség.

A legjobb módszer, amit bevethetünk az az, ha az első kisőrlő fogainkat használjuk. A kisőrlők azok a fogaink, amik közvetlenül a szemfogaink után következnek. Ezek a fogak a legtöbb ember szájában kis „polccal” rendelkezik, ahová be tudjuk dugni a nyelvünket anélkül, hogy valamilyen nagyon látványos mozdulatot tennénk a szánkal. Mint például, ha kinyitnánk a szájunkat, és a fogaink közé tennénk a nyelvünket a kérdés előtt. A legjobb tehát ha valaki az őrlőfogait használja a nyelve megharapása közben, anélkül, hogy valamilyen egyértelmű mozdulatot tenne az állkapcsával. Például, ha valaki anélkül csúsztatja a frontális fogai közé a nyelvét, hogy az látható legyen. Egy tapasztalt és jól kiképzett poligráfos vizsgáló viszont egyből képes lesz kiszúrni a viselkedésben bekövetkezett változást, és nagy valószínűséggel képes lesz észrevenni, hogy valaki a feltűnően a nyelvét harapdálja

Emlékezzünk: A nyelvharapdálás CSAK IS KIZÁRÓLAG az őszinte válaszoknál alkalmazandó. Nem szabad azoknál a kérdéseknél alkalmazni, amelyek valaki bűnösségét vagy ártatlanságát bizonyítják, vagy akkor, amikor nyugodtan kell tűnni. Egy jól képzett és tapasztalt poligráfos vizsgáló viszont észre fogja venni, ha valaki olyan fizikai mozgásokat végez, amelyek fájdalmat generálnak a testében. És ezek nem kis jelnek fogja tekinteni, hanem nagy piros zászlónak.

Interjú utáni kérdések

Az interjú után a vizsgáló kérdéseket fog feltenni, amelyek azokhoz az „inkonzisztenciákhoz” kapcsolódnak, amelyeket a vizsgálat során vett észre. Ez alatt a fázis alatt a poligráfos vizsgáló úgy fog viselkedni, hogy azt az érzést keltse a vizsgált személyben, hogy már vége a vizsgálatnak, és már csak egyszerűen elbeszélgetnek.

Ez általában a legbecsapósabb része az interjúnak. A vizsgált személy azt érzi, hogy vége a procedúrának, leveszik róla a gépet, és az a relaxált, megkönnyebbülés érzése sebezhetővé teszi őket a jól képzett és tapasztalt vizsgálóval szemben, aki ekkor átmegy néhány részlet felett, és fokozatosan elkezd rapportot (egyfajta pszichológia egymásra kapcsolódást, összhangot) építeni a vizsgált személlyel.

Az záróizom összeszorítás

Ez egy olyan módszer, ami általában átveri a poligráfot, mivel olyan izomösszehúzódást eredményez, ami nem látható a vizsgáló számára. Emberként, az ánusz összehúzódik a félelem hatására. Gondoljon csak vissza arra amikor legutoljára hirtelen elesett, vagy hirtelen csökkent a magassága (egyből összehúzódik ilyenkor). Ez a válaszunk összhangban működik a vérnyomásunkkal, a légzésünkkel, és a stresszszintünkkel is. Amikor valaki szándékosan összeszorítja a záróizmait, akkor a légzőrendszerünk és a vérnyomásunk pont úgy reagál, mintha valamilyen fenyegető, félelemkeltő ingerrel találkoznánk. Tehát oda-vissza hatnak egymásra. Ez a módszer a kontroll kérdések alatt előidézi azt az érzelmi kilengést, amely ahhoz kell, hogy valaki átverje a poligráfot a kontroll méréses szakaszban.

A legújabb gépeknek van egy beépített érzékelője, ami a medence-övi mozgásokat érzékeli a székben ülve. Ez az érzékelő néha tudja azonosítani a záróizom-összehúzódásokat is, és figyelmezteti a vizsgálót. Ezt a technikát is lehet tökéletesíteni persze. Ha valaki igazán magas szinten el szeretné sajátítani, akkor napi kb. 1 órán át kell gyakorolnia, a kezein ülve, és figyelnie a záróizom összehúzódásait, egészen addig a pontig kell tréningeznie amíg valaki ezt a mozgást képes a farizmok (gluteus) járulékos mozgása nélkül elvégezni.

Az előrejelzés mérése

Némely interjúban a vizsgáló olyan kérdéseket fog feltenni, amelyek arra szolgálnak, hogy erőteljes érzelmi reakciókat váltsanak ki. Például, a vizsgáló ezt fogja kérdezni. „Rendben Mark, most egy nagyon személyes, és kellemetlen kérdést fogok feltenni Neked… egész életed során, 5 éves korodtól kezdve, csináltál e valaha …”

Legtöbbször a kérdést be sem fejezik. Egyszerűen ez egy trükk, amit általában az etikátlan poligráfvizsgálók vetnek be annak érdekében, hogy megfigyeljék a vizsgált személy stresszreakcióit.

Hogyan kontrolláld úgy a légzésed, mint egy kém

Amikor valaki a légzés mérésre figyel a poligráfon, a le és fel mozgások hullámhoz hasonlóan jelennek meg a szemei előtt. A mellkas és a has köré csatolt érzékelők a légzés ritmusát figyelik, amelyek megjelennek a poligráfos vizsgáló számítógépén. Ha valaki kontrollálni próbálja a légzését, akkor a hullámok teteje annál hegyesebb lesz, mivel rögtön a belégzés után kilégzést hajtanak végre, és rögtön belélegeznek kilégzést követően. A normális légzés között általában több idő telik el, különösképpen a belégzés előtt várunk egy kicsit. Egy normál, relaxált légzésnél a hullámoknak simább az alja és a teteje is. A légzés gyakorlásával, ha valaki képes a be és kilégzés előtt várni, akkor ezáltal lényegesen simább hullámokat képes produkálni a monitoron. Lehet gyakorolni a majdnem „páros” ki és belégzési ciklust. Ez azt jelenti, hogy ha valaki a belégzést 4 másodpercig végzi, míg a kilégzést is 4 másodpercig. Így gyönyörű, és sima hullámokat lehet produkálni a monitoron.

Próbáld ki most: Szívd teli a tüdődet nagyjából félig, a maradék 3-4 kisebb beszívással pedig majdnem teli töltsd meg levegővel. Ez segíteni fog megérezni a természetes légzésszüneteket a testben, illetve így lehet a szívverést is szabályozni. Próbáld meg ugyanezt a módszert, csak a kifújással. Ez a ritmus segíteni fog, hogy megismerje valaki a légzési mintázatokat, amikre valakinek szüksége lehet, illetve amelyek akár kihallgatás közben is használhatóak lehetnek. Amire még fontos ügyelni, hogy a ruházat ne tapadjon a hasra. Tartsd a légzésed a has lentebbi részén, és győződj meg róla, hogy eleget gyakoroltad a légzéstechnikát ahhoz, hogy ne kelljen odafigyelned a légzésére, hogy az automatikusan menjen kihallgatás, vagy interjú során.

Viselkedés Periódusos Rendszere

Több információra vágysz a testbeszédelemzéssel kapcsolatban? A Viselkedés Periódusos Rendszere elérhető a weboldalunkon.

Forrás

A cikket fordította, kiegészítette és az online megjelenéshez adoptálta: Sziklay Bence és Murányi Ignác

Minden tartalom jogvédett és azok további felhasználása előzetes engedélyhez kötött, ellenkező esetben jogi következményeket vonhat maga után. Az itt elhelyezett szöveges és képi tartalmak további felhasználása a forrás megjelölésével, a szerző megnevezésével vagy engedéllyel lehetséges.

Forrás: Chase Hughes

Copyright © 2021 by Bence Sziklay, in cooperation with Chase Hughes. All rights reserved.