Mikro-arckifejezések és a hazugság

Ahhoz, hogy észrevegyünk egy mikro-arckifejezést, számítógép-sebességgel kell feldolgoznunk az arc mozdulatait, minden más testbeszédjelet figyelmen kívül hagyva. Olyan gyors mozdulatokról van szó, amelyek az arcon a másodperc körülbelül huszonötöd része alatt suhannak át. A mikro-arckifejezések elemzése nemcsak sok gyakorlást igényel, de a világ legismertebb szakértői is csak videófelvételek visszajátszásával képesek nagy hatékonysággal felismerni ezeket.

Egy nő arcképe kettéválasztva: a bal oldal szürke, a nő kiabál, a jobb oldal színes, a nő mosolyog.

Szinte hetente fordul elő velem a következő szituáció: amikor kiderül, hogy a viselkedéselemzés a szakterületem, a beszélgetőpartnerem nyomban nekem szegezi a kérdést, hogy láttam-e a „Hazudj, ha tudsz!” sorozatot. Összeszorítom az ajkaimat – ami a visszatartott vélemény nonverbális jele –, veszek egy mély lélegzetet (stressz), majd végighallgatom, hogyan vált az illető a mikro-arckifejezések szakértőjévé, miután megnézte a „Hazudj, ha tudsz” sorozatot. Azonban ez nem ilyen egyszerű.

1966-ban egy Haggard és egy Isaacs nevű fickó hosszú, unalmas videókat tanulmányozott terapeutákról és a pácienseikről, amikor felfigyeltek a „mikromomentáris” (micro-momentary) arckifejezésekre, ahogyan ők nevezték. Később Paul Ekman pszichológus tanulmányozta ezeket, és tárta a nyilvánosság elé 1969-ben megjelent, „Beszédes hazugságok” című könyvében. Vizsgáljuk meg egy kicsit alaposabban a mikro-arckifejezéseket a Viselkedés Periódusos Rendszeréből!

Egyes testrészeinket könnyebb irányítanunk. Azokat a legkönnyebb manipulálnunk – hogy leplezzük a hazugságot – amelyeket nap mint nap használunk az érzelmeink kifejezésére. Általában egymás arcára figyelünk a legjobban. A viselkedéselemzés egyik ökölszabálya kimondja, hogy minél messzebb helyezkedik el egy testrész a fejünktől, annál nehezebb irányítani, amikor stresszelünk vagy bizonytalanok vagyunk. Ezért elvileg a lábunk a „legigazabb” testrészünk, azonban a láb megfigyelése a gyakorlatban (beszélgetés közben) igencsak nehézkes, nem pillanthatunk másodpercenként a másik lábaira. Elsősorban az arcunkkal kommunikálunk, ezért a szocializációnk során legtöbbet ahhoz kell gyakorolnunk, hogy az arcunk ne áruljon el minket hazugság vagy megtévesztés közben.

Nincs mikro-arckifejezés a megtévesztésre

Az arckifejezések listája: boldogság, szomorúság, undor, meglepődés, megvetés, harag, félelem.

A mikro-arckifejezések érzelmeket fejeznek ki (haragot, megvetést, szomorúságot, boldogságot, félelmet, meglepetést, undort), az érzelmi állapottal függnek össze a témával, helyzettel kapcsolatban. Egyetlen mikro-arckifejezés sem utal csalásra vagy megtévesztésre, csupán egy érzelemre a gondolatok mögött. Sokszor látható krimikben, ahogy a főszereplő gúnyosan és gyanakodva a gyanúsított arcára néz, majd kijelenti, hogy hazudik. Ez így nem igaz.

Hat arckifejezés, a Hazudj, ha tudsz főszereplője bemutatásában: szomorúság, harag, megvetés, undor, meglepődés, félelem

Három volt nemzetbiztonsági és CIA-nyomozó nemrég adta ki a „Spy the Lie” című könyvet, amely messze a leglélegzetelállítóbb és legpragmatikusabb megközelítése a megtévesztés felderítésének, amit eddig bármelyik könyvben olvastam. A könyvben Philip Houston, Michael Floyd, Susan Camicero és Don Tennant a következőket mondja a mikro-arckifejezésekről: „Hacsak nem vagy nagyon magasan képzett, és nem vagy képes kifejleszteni azt a hátborzongató élességet és fókuszt, amely lehetővé teszi számodra, hogy észrevegyél egy a pillanat töredékéig tartó arcmozdulatot, ez nem egy olyan pragmatikus eszköz, amelyet a valós idejű találkozások során igénybe vehetsz. Tehát a Lightman-féle rutin, hogy valakinek az arcába bámulunk, és megállapítjuk, hogy az illető hazudik-e, jól mutat a tévében, de inkább maradjon is ott.” (Lightman a „Hazudj, ha tudsz” sorozat főszereplő karaktere)

A mikro-arckifejezéseket azon viselkedésformák kategóriájába sorolnám, amelyeket széles körben a megtévesztés megbízható indikátorainak tartanak, de tapasztalataim szerint a valós helyzetekben meglehetősen megbízhatatlanok.

Pislogási sebesség – gyakorlati tippek egy profilozótól

Hogyan változtatja meg a pislogási sebesség megismerése a világlátásodat? Az átlagos emberi pislogási sebesség 17-25 pislogás per perc (PPP) között váltakozik. Amikor érdeklődővé, kíváncsivá válunk, jól szórakozunk, vagy más módon koncentrálunk egy ingerre, a pislogási sebességünk jelentősen lelassulhat 7-10 PPP-re.

Stresszes időszakokban és érzelmileg nyomasztó események során a pislogási sebességünk akár 50 PPP-re is felszökhet anélkül, hogy észrevennénk. El sem tudjuk képzelni, hogy például az érettségi alatt, amely valóban stresszt jelentett számunkra, az új kérdések elolvasása alatt felszökött a pislogásszámunk, aztán drasztikusan leesett a megnövekedett fókusz miatt.

De hogyan alkalmazható ez a való életben?

  • Egy interakció során, ahogy egyre érdekesebbé válsz, vagy ahogy a beszélgetés témája egyre nagyobb figyelmet és fókuszt kap, valóban látni fogod, hogy a pislogási sebesség csökkenni kezd. Ez nem egy olyan készség, amit sokáig kell gyakorolnod. Két nap alatt valószínűleg nagyon gyakorlottá válhatsz ennek a viselkedésnek a megfigyelésében. Mi történik, amikor beszélsz és a beszélgetőpartnered pislogási sebessége elkezd gyorsulni és gyakoribbá válik? Elképzelhető, hogy halálra untatod, vagy a téma érzelmi stresszt okoz számára. Nyilvános előadóként kiválaszthatsz véletlenszerűen egy-egy alanyt a hallgatóságból, és megfigyelheted a terem átlagos pislogási sebességét.
  • Egy randevún azonnal meghatározhatod, hogy a partnered mit gondol a történetedről, amely a sebességváltó cseréjéről szól.
  • Egy tárgyaláson a teremben mindenki pislogási sebessége változik (lassul), amint elégedetté válik, vagy gyorsul, amikor fenyegetve érzi magát.
  • Ha a bűnüldözésben dolgozol, a pislogási sebesség növekedésének figyelése kontextustól függően jelezheti a bizalmatlanságot, a menekülés előtti aggodalmakat vagy az erőszak előtti jeleket.
  • Hazugság alatt szintén hirtelen megugorhat a pislogásszám, hiszen a hazugság is stresszel jár a szervezet számára. Itt azonban meg kell jegyeznünk, hogy már a gyerekkori szocializálódás is hozzájárul ahhoz, hogy amikor valaki hazudik, akkor direkt a szemedbe néz „merevebb” tekintettel, ami ideiglenesen alacsonyabb pislogásszámmal jár. Aztán persze felszökhet megint, ahogy megbizonyosodott a másik, hogy elhitted a megtévesztést. Ez körülbelül olyan, mint a „direkt nem nyúlok az orromhoz”, mert akkor azt hiszik, hogy hazudok. Általánosságban azt lehet elmondani, hogy a pislogásszám növekedése az stresszel jár együtt, mindegy, hogy mi a kiváltó ok.

A stresszelemzés első lépcsőjeként tehát mindössze annyit kell tenned, hogy megtanuld megérezni mikor nő és mikor csökken a másik pislogási sebessége a beszélgetés során, így láthatod mikor stresszes a másiknak a téma. Így rögtön rájössz, hogy a másik is ember, ő is ugyanúgy stresszel, és álarcot hord, mint te magad. Ekkor empátiát alkalmazva, megértő kommunikációval sokkal könnyebben tudsz majd a konstruktív megoldás felé haladni.

Kezdd el még ma ezeket az újonnan szerzett készségeket használni!

Viselkedés Periódusos Rendszere

Több információra vágysz a testbeszédelemzéssel kapcsolatban? A Viselkedés Periódusos Rendszere elérhető a weboldalunkon.

FORRÁS

A cikket Chase Hughes amerikai nonverbális kommunikáció szakértő publikációiból fordította és kiegészítette, valamint az online megjelenéshez adaptálta: Sziklay Bence

Philip Houston, Michael Floyd: „Spy the Lie”

Chase Hughes: „6MX”

Greg Hartley: „The most dangerous business book you’ll ever read”

Minden tartalom jogvédett és azok további felhasználása előzetes engedélyhez kötött, ellenkező esetben jogi következményeket vonhat maga után. Az itt elhelyezett szöveges és képi tartalmak további felhasználása a forrás megjelölésével, a szerző megnevezésével vagy engedéllyel lehetséges.

Copyright © 2021 by Bence Sziklay, in association with Chase Hughes. All rights reserved.